BST-Dintelsas b.v. - Sasdijk 18 - 4671 RN - Dintelsas - tel: 0167-52 80 23 - bst@worldonline.nl


'Dertig uur bergingswerk aan gezonken schip op Hollandsch Diep'
Foto: Reinier van der Zee

25 maart 2014

WILLEMSTAD – Dertig uren zijn bergers van BST Dintelsas uit Dinteloord en HEBO maritiem uit Zwartsluis bezig geweest om het zaterdag gezonken passagiersschip weer drijvende te krijgen

Zaterdag ging het ponton met daarop het passagiersschip in aanbouw door nog onbekende oorzaak ten onder bij de Noorder Voorhaven van de Volkeraksluizen. De eerste conclusie van Rijkswaterstaat was dat de nieuwe riviercruiser niet helemaal waterdicht moet zijn geweest. Het casco was klaar, per ponton werd het vervoerd.

Zaterdagmorgen begon het drie verdiepingen tellende schip plotseling water te maken ter hoogte van de Volkeraksluizen. In een mum van tijd stonden twee van de drie verdiepingen onder water. Het water stroomde zo snel naar binnen dat het schip om zinken te voorkomen aan de grond werd gezet op het puntje van de pieren bij de sluizen van Willemstad.

Het scheepsdeel lag een tijdje in de vaargeul, maar de overige scheepvaart kon met een boog om de het passagiersschip heen. De Volkeraksluizen behoren tot de drukst bevaarde sluizen van Europa. Bergers van het bedrijf BST Dintelsas kwamen snel ter plaatse. Ook een blusboot van de brandweer heeft mee geholpen.

Het schip is eerst leeggepompt, waarna het bedrijf van Reinier van der Zee in de loop van zaterdagavond met het lichten is begonnen. Rijkswaterstaat liet een kraan van de firma Mammoet uit Rotterdam overkomen.

(Bron: 'BN De Stem')

Maart 2014


BST-Dintelsas b.v. - Sasdijk 18 - 4671 RN - Dintelsas - tel: 0167-52 80 23 - bst@worldonline.nl