BST-Dintelsas b.v. - Sasdijk 18 - 4671 RN - Dintelsas - tel: 0167-52 80 23 - bst@worldonline.nl


'Pakjesboot 15 loopt vast'
Foto: Wim van de Broek/BN De Stem

26-11-2013

door Wim van den Broek DINTELOORD – Het Havenkanaal van Dinteloord is geen Gronings Eemkanaal. Dat merkte Sint Nicolaas afgelopen zaterdag bij zijn bezoek aan het suikerstadje. Om te bewijzen dat het met de crisis al­leszins meevalt, verkozen sint en piet de 25 meter lange ‘Pakjesboot 15’ om de Dinteloordse kinderen tegemoet te varen.

De heenreis verliep zonder al te veel problemen. Terwijl het Spaanse gezelschap werd ontvangen en zich opmaakte voor een rondrit door het dorp, wilde de schipper de pakjesboot achterwaarts het smalle water uitvaren. Draaien is in het nauwe spuigat van Dinteloord immers onmogelijk. Bij die manoeuvre kwam het schip muurvast te liggen. Maandagmorgen, terwijl sint nog op één oor lag, trokken twee sleepboten van Dintelsas het versierde schip weer vlot. Inschattingsfoutje van het Sinterklaascomité?

“ „Nou nee”, zegt Cees Pellenaars, „Wij zijn afhankelijk van de beschikbare vloot in Dintelmond. Berger Reinier van der Zee bood ons deze boot aan. Het is maar smal. Vooruit ging net. Terug kennelijk niet.”

Van der Zee van sleepdienst Dintelsas had maandag een uur werk met het terughalen van de pakjesboot. „Vooraan het kanaal wordt de diepgang aangegeven: 1,75 meter. Maar door het vele slib is de vaargeul op sommige plekken am­per een meter diep. Het kanaal is vijftien jaar terug voor het laatst uitgebaggerd, me dunkt dat de ge­meente er weer eens aan begint.” Het kanaal is vijftien jaar terug voor het laatst uitgebaggerd Reinier van der Zee, berger

Een aankomst van Sinterklaas verloopt nooit probleemloos. Soms is het gespeeld, maar in Dinteloord waren er echte problemen. De pakjesboot kon na de intocht geen kant meer op.

(Bron: 'BN De Stem')

November 2013


BST-Dintelsas b.v. - Sasdijk 18 - 4671 RN - Dintelsas - tel: 0167-52 80 23 - bst@worldonline.nl