BST-Dintelsas b.v. - Sasdijk 18 - 4671 RN - Dintelsas - tel: 0167-52 80 23 - bst@worldonline.nl

'Jacht Karina op strekdam'

De lekgevaren Karina ligt gedeeltelijk vervuld op de strekdam bij Numansdorp

Numansdorp
Het Duitse tweemotorige motorjacht Karina is vorige week maandagmiddag op het Hollands Diep voor de haven van Numansdorp op een strekdam gevaren en zodanig lek geraakt, dat er een kraanponton aan te pas moet komen om het te bergen. Het opvarende echtpaar kwam met de schrik vrij.
De Duitser voer stroomopwaarts richting Numansdorp, maar bevond zich achter de jachtenbetonning. Voor het haventje van Numansdorp stuurde hij tussen de boven water uitstekende strekdamaanzet en een palingfuik met stomp baken op een paar honderd meter uit de oever door. De strekdam ligt daar een halve meter onder het wateroppervlak. Door vaart en gewicht schoof de Amerglass-kruiser half op de dam en werden de polyester kiel en het vlak op enkele plekken lekgestoten. Zodoende maakte de Karina snel water, maar dankzij de strekdam kon het niet zinken. De hevig geschrokken schipperse verkoos echter niet aan boord te blijven en werd opgevangen op een passerend jacht. De Duitse eigenaar streek de bijboot en wachtte daarin hulp af.
Bergingsbedrijf BST Dintelsas rukte uit met de snelle reddingboot Hellegat, maar moest ter plaatse vaststellen dat de kruiser zoveel water maakte, dat zij met alleen pompen niet langszij veilig naar een haven te brengen was. Daarom zette het zijn twintigtons kraanponton Scopic in om de Karina vierkant van de strekdam te takelen en voor reparatie af te leveren bij een jachtwerf in Dintelmond.


Juni 2004


BST-Dintelsas b.v. - Sasdijk 18 - 4671 RN - Dintelsas - tel: 0167-52 80 23 - bst@worldonline.nl