BST-Dintelsas b.v. - Sasdijk 18 - 4671 RN - Dintelsas - tel: 0167-52 80 23 - bst@worldonline.nl


'Kruiser overvaren op Volkerak'
Foto: BST Dintelsas

Twee opvarenden van de overvaren motorkruiser Broerling zijn donderdagmiddag 17 mei ongedeerd het water van de vaargeul van de Zuid-Vlije uitgekomen. Hun hond, een Jack Russel terriër, is niet teruggevonden. Het jacht werd een dag later getraceerd en geborgen.

De jachtschipper wilde omstreeks 12.30 uur op het Volkerak zes kilometer oostelijk van de Krammersluizen de vaargeul oversteken, toen het vaartuig werd aangevaren door het achterop komende motorvrachtschip Emerald. Het 10,50 meter lange jacht sloeg om en zonk in de vaargeul.

Na de melding van de Verkeerscentrale Wemeldinge alarmeerde het Kustwachtcentrum direct de particuliere reddingboot Hellegat van bergingsbedrijf BST uit Dinteloord en de offshore reddinghelikopter. Ook een politievaartuig is ter plaatse gegaan.

Aan boord van het jacht bevonden zich volgens de Waterpolitie van het KLPD een 59-jarige man en 64-jarige vrouw uit Tilburg. De man kon direct overboord springen. De vrouw bevond zich in het jacht en kon met moeite door een dekluikje boven water komen. Ze zijn door een zeiljacht opgepikt en aan boord van het binnenvaartschip gebracht. Later zijn de slachtoffers door de snelle reddingboot Hellegat van BST naar de wal gebracht en per ambulance voor controle naar het ziekenhuis in Dirksland.

‘Je bent er altijd bang voor en dan gebeurt het een keer', zegt schipper Theunisse van de Emerald. ‘Je ziet het gebeuren, schrikt en kunt afstoppen, maar verder kun je helemaal niets doen. We zijn ontzettend dankbaar dat de man en de vrouw het er levend vanaf hebben gebracht. Ze hebben hier aan boord een warme douche gehad. Het was heel prettig en geruststellend dat de vrouw van het zeiljacht huisarts was.'

De Waterpolitie van het KLPD stelt een onderzoek in naar de oorzaak van het ongeval. Vooralsnog is alleen bekend dat de aanvaring gebeurde toen het jacht de vaargeul wilde oversteken. De scheepvaart ondervond geen hinder van het wrak. Het is vrijdag geborgen door BST met de bergingsboot Furie 3. Volgens Reinier van der Zee van BST was het jacht door de aanvaring zwaar beschadigd, de ramen zijn geklapt en er zit een gat in de romp. (DvdM)

(Bron: 'Schuttevaer')
Foto: BST Dintelsas
Foto: BST Dintelsas
Foto: BST Dintelsas

Mei 2012


BST-Dintelsas b.v. - Sasdijk 18 - 4671 RN - Dintelsas - tel: 0167-52 80 23 - bst@worldonline.nl