BST-Dintelsas b.v. - Sasdijk 18 - 4671 RN - Dintelsas - tel: 0167-52 80 23 - bst@worldonline.nl


'Dooi leidt tot zinkpartijen'
Foto: BST Dintelsas BV

BST Dintelsas heeft de afgelopen week vijf schepen geborgen die waren gezonken nadat de dooi was ingevallen.

‘Alle schepen hadden grote lekkages', zegt berger Reinier van der Zee van BST. ‘Meestal waren leidingen geknapt als gevolg van de vorst. Er was ook een schip waarvan het ijs de boegschroef had losgescheurd.'

Het ging volgens Van der Zee om een 33 meter lange viskotter, een motorkastje van 40 meter lang, een kraanschip, een bilgebootje en daarna nog een viskotter. Allemaal beroeps- of ex-beroepsschepen.

De voor de recreatievaart omgebouwde viskotter Adrianus werd geborgen met de Furie 3. Van der Zee tijdens de berging: ‘We hebben alles dichtmaakt onder de waterlijn en pompen het schip nu leeg. Het water staat binnen intussen anderhalve meter lager dan buiten. We wacht nu af wanneer hij komt, op een bepaald moment moet hij gaan drijven.' Er werden olieworsten om het schip aangebracht om eventuele waterverontreiniging tegen te gaan. ‘We doen alles zoals het hoort. Rijkswaterstaat is al langs geweest en het waterschap Brabantse Delta houdt ook een oogje in het zeil.' (MdV) (Bron: 'Schuttevaer')

Februari 2012


BST-Dintelsas b.v. - Sasdijk 18 - 4671 RN - Dintelsas - tel: 0167-52 80 23 - bst@worldonline.nl