BST-Dintelsas b.v. - Sasdijk 18 - 4671 RN - Dintelsas - tel: 0167-52 80 23 - bst@worldonline.nl

'Politie vermoedt opzet bij serie branden Willemstad'

Willemstad

De regiopolitie in West-Brabant en de waterpolitie uit Willemstad zijn een recherche onderzoek begonnen naar vier vermoedelijke gevallen van brandstichting waar, naast een caravan- en botenstalling in Willemstad een skutsje en drie jachtjes in die plaats en twee zeilboten uit Noordschans aan ten prooi zijn gevallen. Vorige week dinsdagavond brandde het in Willemstad op nagenoeg hetzelfde tijdstip op drie plekken tegelijk.

De eerste brand woedde op een skutsje in de oude averijhaven bij Willemstad. Terwijl de vrijwillige brandweer van Willemstad daarheen uitrukte, werd de regionale meldkamer ingeseind over een brand in een loods aan de rand van Willemstad, waarin caravans en een paar bootjes waren gestald. De melding van de derde brand kwam pas de volgende morgen, toen de Willemstadse havenmeester in zijn jachthaven ontdekte dat er uit een stalen zeiljacht in een box rook kringelde. Het interieur bleek te zijn uitgebrand; ook de boten in de boxen aan weerszijden hadden schade opgelopen. Maar het vuur was vanzelf gedoofd.
Drie branden op verschillende plaatsen in dezelfde nacht riekt volgens de politie naar opzet. Bovendien was er al het vermoeden van opzet na de brand de zondagnacht voordien op het terrein van jachthaven Noordschans bij Klundert, waar twee zeiljachten op de wal in vlammen opgingen. Ook wordt nog een verband vermoed met een aantal boerderijbranden in de afgelopen maanden in het buitengebied van de zuidwesthoek van Brabant.
Het rechercheteam van de regiopolitiegroep Moerdijk en de waterpolitie had begin deze week echter nog geen concrete aanwijzingen.
De brand op het skutsje was fel. Doordat de plaatselijke brandweer er vanaf de wal niet goed bij kon komen, kreeg ze het vuur niet zelf uit. De blusboot Furie 3 uit Dintelsas met een opstapploeg van de Dinteloordse brandweer moest eraan te pas komen om vanaf het water de hardnekkige vlammenhaarden onder het voor- en achterdek te bestrijden. Het scheepje brandde desondanks volledig uit.


Januari 2004


BST-Dintelsas b.v. - Sasdijk 18 - 4671 RN - Dintelsas - tel: 0167-52 80 23 - bst@worldonline.nl