BST-Dintelsas b.v. - Sasdijk 18 - 4671 RN - Dintelsas - tel: 0167-52 80 23 - bst@worldonline.nl

'Berging kantine verloopt moeizaam'

Donderdag 18 september 2003 - DE HEEN - Het bedrijf BST-Dintelsas uit Dinteloord is gistermiddag begonnen met het bergen van de gezonken kantine van watersportvereniging Volkerak uit De Heen. De operatie verliep moeizaam aangezien de kantine steeds verder wegzakte in de modder. BST zal de klus vandaag voortzetten.

De bergers gebruiken een drijvende bok om zowel de kantine als het andere gezonken gebouw (douches/wc's) naar boven te hijsen. Om dat voor elkaar te krijgen, worden er zogeheten stroppen om de gebouwen gelegd. Als eerste was gisteren de kantine (De Kombuis) aan de beurt. Dat het aanbrengen van de stroppen een lastig karwei is, bleek wel aan het einde van de middag. "Het verloopt moeizaam, de kantine zakt steeds verder weg in de modder en dan is het moeilijk werken. Ik denk dat ze morgen ook nog wel een tijdje bezig zijn", aldus penningmeester M. van Lier.
In hoofdlijnen komt het werk van de bergers er op neer dat ze het lek dichten, het water eruit pompen en de gebouwen weer drijvend maken. "We hebben van het Hoogheemraadschap toestemming gekregen om in ieder geval één gebouw op de kant te hijsen. Dan zullen we kijken of er nog iets te redden valt", aldus H. Schijven, voorzitter van de watersportvereniging.
In de nacht van zaterdag op zondag zonken de drijvende kantine en het gebouw met douches en toiletten. De oorzaak werd ook gisteren nog niet duidelijk. De kantine stond op een grote bak die zorgde voor het drijfvermogen. Het andere bouwwerk stond op een ponton. De twee waren aan elkaar en aan een aantal steigers vastgelegd. Het geheel was met kabels verbonden met de grond. "Alleen het weghalen van de kapotte steigers nam vandaag al veel tijd in beslag. We zijn hier nog niet mee klaar", aldus Schijven.
Zo'n honderd meter verder zit een groepje watersporters de -bergingsoperatie gade te slaan. Ze zitten op een drijvend pon-ton, door hen 'het platje' genoemd. De meesten zijn nog maar net van de schrik bekomen. "We snappen er niks van. De wc's en douches zijn zaterdagavond om 21.30 uur nog schoongemaakt en de volgende ochtend is de boel gezonken. Niemand heeft het zien gebeuren", aldus de groep.
Ze zijn allen lid van Volkerak en wonen allemaal in de buurt. "Onze club telt zestig leden, niet zo groot en des te gezelliger. Daarom vinden we het ook zo erg dat dit is gebeurd. We zaten bijna elke zaterdagavond in De Kombuis. Namen onze eigen pannen met eten mee. Gelukkig is het seizoen nu ver over en hopen we dat het snel goedkomt."
Aangezien de wc's tijdelijk buiten gebruik zijn, moeten de dames en heren van de watersportvereniging weer op hun eigen boot naar het toilet. "Tja, we hebben geen alternatief." De leden van Volkerak hielpen veelvuldig mee aan het bouwen van het sanitaire gebouw. Aan een inzamelingsactie voor een nieuw onderkomen, is nog niet gedacht. "Eerst maar eens de verzekering afwachten. Daarnaast zijn we nog maar net de schok van het afgelopen weekeinde te boven."


September 2003


BST-Dintelsas b.v. - Sasdijk 18 - 4671 RN - Dintelsas - tel: 0167-52 80 23 - bst@worldonline.nl