BST-Dintelsas b.v. - Sasdijk 18 - 4671 RN - Dintelsas - tel: 0167-52 80 23 - bst@worldonline.nl


'Brand slaat over ondanks maatregelen'
Foto: Arie van WijnenMaandag 19 november 2007 - DINTELOORD - Het is zuur voor eigenaar Jaap Verhagen. Ondanks de brandwerende tussenwanden, sloeg de brand aan de Havenweg in Dinteloord over naar een aangrenzende loods. Dit bracht ontploffingsgevaar met zich mee. Een huurder meldde zich met de boodschap dat hij patronen in zijn opslagbox had opgeslagen.

Zaterdagmorgen ging de eerste loods met enkele jachten, caravans en auto's in vlammen op. Even na 10.15 uur brak de brand uit. Op dat moment werkte iemand aan het dak van de bewuste loods. "Hij had het zelf niet in de gaten", zegt Sjaak Bosma van Verkoophaven Prinsenland die de ruimte huurt. Enkele grote en kleine jachten stonden er te wachten op een nieuwe eigenaar. "Gelukkig kwam onze technische man hier toevallig voorbij en die waarschuwde dat er in het gebouw onder hem brand woedde. Voor hetzelfde geld was het dak ingestort en was hij in die vuurzee beland."

De brandweer rukte met groot materieel uit. Naast een hoogwerker kwam ook de blusboot van Reinier van der Zee in actie. Aangrenzende panden werden voor de zekerheid nat gehouden. Rond 11.45 uur gaf de commandant het sein brandmeester. "Alles leek op dat moment onder controle", zegt Corné Hagenaars van de brandweer. "Rond 14.00 uur bleek bij het nablussen dat op een oude zolder aan de achterkant van de loods nog brand woedde. Daarna ging het snel. Er kwam zuurstof bij en de vlammen kwamen uit het dak."

Opnieuw grepen de vuurtongen om zich heen en zorgden voor een flinke rookontwikkeling die in de wijde omtrek te zien was en te ruiken. "Er was veel kunststof aanwezig", zegt Hagenaars. "Er is geen gevaar voor de volksgezondheid geweest. Voor de zekerheid moesten de bewoners in Heijningen wel hun ramen en deuren sluiten, omdat de rook die kant uitging. Dat heeft maar drie kwartier geduurd."

De brand is wrang voor de eigenaar van de loodsen. Verhagen legde vorige week de laatste hand aan de brandpreventie. Op last van de brandweer plaatste hij de laatste brandwerende tussendeur, anders kwam hij niet in aanmerking voor een gebruikersvergunning. "Wij hanteren in Steenbergen strikte veiligheidseisen", zegt commandant Corné Hagenaars. "De loodsen zijn opgedeeld in compartimenten. Op die manier kan het vuur moeilijker overslaan. Deze week hebben we gecontroleerd en alles was in orde. We vermoeden dat bij de eerste brand een vonk via de luchtroosters is overgeslagen naar de zolder van de andere loods. Dat is gaan smeulen."

Na de ontdekking van de munitie trok de brandweer zich terug. "Met de hoogwerker konden we nog wel blussen", zegt Hagenaars. "Die bestuurden we op afstand. We hebben ons vervolgens gericht op behoud van de derde loods en de palletfabriek." Met succes. Geen enkele pallet vatte vlam. De derde loods is wel ernstig beschadigd.

Verhagen, eigenaar van het verwoeste pand, kijkt beduusd naar de chaos. "Het is erg." Van zijn caravan die ook in het pand stond is niets over. "Hoeveel ellende kan iemand hebben", merkt zijn schoondochter op. "Een tijd geleden financieel bedrogen en om de haverklap inbraken. Op een jaar wordt er wel zes keer ingebroken. De laatste keer is zo'n drie weken geleden. Alle apparatuur werd meegenomen."

Huurder Sjaak Bosma van Prinsenland verkoophaven, loopt al even verbouwereerd rond als de eigenaar. In de loods stonden circa zes kleine boten, twee grote jachten en caravans en auto's. "Ik kwam hier aanrijden en ben maar even omgedraaid. Ik kon het niet aanzien. Ooit heb ik een boerderij zien uitbranden. Dat was natuurlijk veel erger. Daar was een woonhuis bij betrokken. Dit is maar een loods. We zijn goed verzekerd, dus dat komt wel goed."

Ivo Brandriet kijkt ook met lede ogen naar de ravage. "Ik had net een speedboot verkocht. Die mensen staan nu met een trailer op de dijk. Vandaag zouden ze hem komen ophalen."

De totale schade loopt in de tonnen. Hoe groot is nog niet bekend.

(Bron: 'BN DeStem')

Foto's: Jan Willem Kempeneers

November 2007


BST-Dintelsas b.v. - Sasdijk 18 - 4671 RN - Dintelsas - tel: 0167-52 80 23 - bst@worldonline.nl