BST-Dintelsas b.v. - Sasdijk 18 - 4671 RN - Dintelsas - tel: 0167-52 80 23 - bst@worldonline.nl


'Grootste bok op schaal'
Foto: Con Clasquin
Zaterdag 12 augustus 2006 - DINTELOORD – Als kind stapte Rob Meijer (50) uit Ossendrecht, aan de hand van zijn moeder, al aan boord van een parlevinker om er zijn Donald Duck uit te zoeken. Niet vermoedend dat hij ze later zelf, in zijn garage, precies op schaal na zou gaan bouwen.

Zeilschepen, parlevinkers, sleepboten, niets is veilig voor de modelbouwer die in het dagelijks leven onderhoudsmonteur is bij een groot bedrijf. Het liefst bouwt hij iets wat een ander niet heeft. Zo is hij in het unieke bezit van een parlevinker op schaal, compleet met boodschappen.

En nu heeft Meijer een bok, de bok Leendert-Jan (bouwjaar 1961) die bij bergingsbedrijf BST in de haven van Dintelsas ligt, nagebouwd. Op een schaal van 1:25.

Met slechts een paar bouwtekeningen op zak, een honderdtal foto’s, talloze metingen en een ijzersterk geheugen ging Meijer aan de slag om het tot nu toe grootste schaalmodel van een bok van Nederland te bouwen. „Ik bezoek regelmatig beurzen op dit gebied, maar tot nu toe ben ik er nog geen tegengekomen van dit formaat.“

Meijer heeft vierhonderd uur arbeid in het bouwen van de bok gestoken.

„Je moet het dus wel erg leuk vinden als je aan zoiets begint.“

De bok is vooral gebouwd met hout, maar ook messing, koper en kunststof is er in verwerkt.

„De bok kan, precies naar verhouding, 6,3 kilo trekken. De echte Leendert-Jan 130 ton. En via een afstandsbediening kan de container die in de takels hangt, langzaam via de lieren omhoog en naar beneden getakeld worden,“ vertelt Meijer. Er brandt zelfs verlichting aan boord. BST heeft al verschillende scheepsmodellen van de bouwer in bezit, de bok is een nieuwe aanwinst.

Meijer, die inmiddels zo’n vijf jaar met modelbouw bezig is, is eveneens de schepper van het zeilschip De Eendracht dat te bewonderen is in Madurodam. „Het is het enige object dat niet door Madurodam zelf gebouwd is. Het was een gigantische klus, want de eis was dat het schip probleemloos tien jaar buiten moest kunnen staan, dus ik heb er dure materialen zoals messing in verwerkt. Als dank kreeg ik er een mooie kartonnen bouwplaat voor,“ herinnert Meijer zich, die tijdens de bouw zelf het parkeergeld voor zijn auto moest betalen.

Hobby

Maar de modelbouwer zit er niet mee, want hij vindt het leuk om te doen en de hobby begint intussen te lijken op een echte onderneming, de opdrachten druppelen langzaam maar zeker binnen. Ook de jachtenwereld toont belangstelling voor het werk van de modelbouwer. Beloningen zoals kartonnen bouwplaten behoren wel tot het verleden: „Voor een bok van deze omvang ben je toch wel zo’n 10.000 euro kwijt en dat is eigenlijk relatief nog goedkoop, want als je vierhonderd manuren en je materiaal echt moet rekenen, dan zou je veel duurder uitkomen,“ legt Meijer uit.

(Bron: 'BN de Stem')

Augustus 2006


BST-Dintelsas b.v. - Sasdijk 18 - 4671 RN - Dintelsas - tel: 0167-52 80 23 - bst@worldonline.nl