BST-Dintelsas b.v. - Sasdijk 18 - 4671 RN - Dintelsas - tel: 0167-52 80 23 - bst@worldonline.nl


'Schip als minnares'Het komt niet echt vaak voor dat een schip te koop wordt aangeboden inclusief een replica van het chinabone servies van koningin-regentes Emma en zilveren bestek. Maar eigenlijk is het voormalige Spaanse staatsjacht Azor het aan haar stand verplicht. Nederland is een land van bijzondere schepen en dat trekt andere aan. Daar hebben we kennelijk een oog voor. Het 30,75 meter lange luxe motorjacht heeft sinds haar oplevering in 1923 een bewogen bestaan achter de rug. Schepen zijn als vrouwen. Ze vinden meestal na het aflopen van een affaire altijd wel een nieuwe, vermogende minnaar.

Want dat heeft deze dame van stand wel nodig. Ze werd op de werf van Germany Howaldts Werke in Kiel voor de Duitse marine gebouwd en in 1936 eerst verkocht aan de burgemeester van Londen om daarna over te gaan in de goede handen van markies Feline de Cubas Urquija. Na de Tweede Wereldoorlog werd ze gekocht door de Spaanse marine en officieel tot staatsjacht verheven onder de naam Azor (havik). Even zat ze in de politiek toen er aan boord een ontmoeting plaatsvond tussen generaal Franco en de toenmalige troonpretendent Don Juan, vader van de huidige koning Juan Carlos. Haar laatste baan in Spaanse dienst was die als inspectievaartuig voor de visserijdienst.

De huidige Nederlandse eigenaar kocht het schip in 1991 en liet het voor ruim drie miljoen gulden volledig restaureren. Ze heeft een composiet romp; staal met houten huid van 55 mm. Twee 8 cilinder Rolls-Royce-motoren van 335 HP elk geven de Azor een maximumsnelheid van 16 knopen. Haar kruissnelheid is 11 knopen. De master quarters zijn klassiek ingericht en hebben een badkamer met Cararamarmer. Daarnaast zijn er 4 tweepersoons hutten met badkamer en een tweepersoons bemanningshut. Haar volledig ingerichte keuken kan diners aan tot 14 personen en buffetten tot 40 personen. Het promenadedek met zonnetent heeft een sfeer van een luxe jaren-dertigcruiseschip in het klein. Detail is dat het stuurhuis boven de zonnetent uitsteekt, zodat de borrelende privacy van eigenaar en gasten op het promenadedek niet verstoord wordt.

BST-Dintelsas bv uit Dinteloord is de bemiddelende partij, tel 0167 52 80 23.

(Bron: 'Vaarkrant - De Telegraaf')

Maart 2006


BST-Dintelsas b.v. - Sasdijk 18 - 4671 RN - Dintelsas - tel: 0167-52 80 23 - bst@worldonline.nl