BST-Dintelsas b.v. - Sasdijk 18 - 4671 RN - Dintelsas - tel: 0167-52 80 23 - bst@worldonline.nl


'Brandweer krijgt uitleg op Furie 3 '
Brandweerofficieren en centralisten van de Gemeentelijke Meld
Kamer kregen uitleg op en over de blusboot Furie 3.
Dinsdag 2 mei 2006 - DINTELOORD – De procedures voor noodgevallen en calamiteiten staan inmiddels dan wel op schrift, maar de tien regionale brandweerofficieren en twee centralisten van de Gemeentelijke Meld Kamer (GMK) kregen gisteren toch voorlichting op de in particuliere handen zijnde blusboot Furie 3.

Dit om met eigen ogen te zien wat er allemaal komt kijken bij een brandmelding of calamiteit met gevaarlijke stoffen. Een tochtje met de Furie en het hulpverleningsvaartuig Hellegat naar de Volkeraksluizen staat op het programma. Volgens brandweercommandant Corné Hagenaars is het voor de collega-officieren belangrijk om inzicht te krijgen in de werking van de blusboot.

„Als mijn vaste waarnemer of ik er niet zijn, dan moeten je collega’s ook weten wat ze moeten doen als er een calamiteit is op bijvoorbeeld het drukbevaren Schelde-Rijnkanaal. En alles staat wel op schrift, maar het is toch belangrijk om zelf te kunnen ervaren hoe het allemaal werkt op de blusboot.“

Eigenaar van de Furie 3, Reinier van der Zee, geeft aan boord uitleg over de werking van de bluskanonnen, de machinekamer en het technische vernuft aan boord.

Om de vijf jaar wordt een informatiemiddag op de Furie 3 gehouden. Hagenaars: „Vorige keer ging het maar om een paar collega’s en die zijn intussen allemaal met pensioen. Het is noodzakelijk om de kennis paraat te houden onder de jonge officieren. Ook voor de centralisten is zo’n middag belangrijk. Als iemand in een machinekamer staat is ie moeilijk te bereiken. Of als iemand in de stuurhut staat en op volle snelheid vaart, dan is er veel geluidsoverlast. Het maakt de communicatie beter als je begrijpt waarom iemand tijdelijk moeilijk verstaanbaar is.“

Het bergingsbedrijf BST van Van der Zee is overigens het enige particuliere bedrijf dat aangesloten is op het nieuwe communicatienetwerk C2000 van de hulpdiensten. Van der Zee: „Ik ben daar erg trots op, want het is best bijzonder. Ik weet dat grote bedrijven hier uit de regio, die zelf een eigen brandweerdienst hebben, zich hier ook voor hebben aangemeld, maar ik ben de enige die ermee mag werken. Dat geeft je toch een goed gevoel. Het is een erkenning voor het reddingswerk en de hulpdiensten die we verlenen“, aldus Van der Zee.

(Bron: 'BN De Stem')

Mei 2006


BST-Dintelsas b.v. - Sasdijk 18 - 4671 RN - Dintelsas - tel: 0167-52 80 23 - bst@worldonline.nl