BST-Dintelsas b.v. - Sasdijk 18 - 4671 RN - Dintelsas - tel: 0167-52 80 23 - bst@worldonline.nl


'Stookolie lekt in de Dintel'Donderdag 16 december 2004 - STAMPERSGAT – Bij een bedrijfsongeval op het terrein van de suikerfabriek bij Stampersgat is gisteren stookolie in de Dintel terechtgekomen.

Bij het overpompen van de olie van een grote naar een kleinere tank lekte een paar honderd liter van het goedje weg. Het merendeel kwam op de kade terecht en liep vervolgens het water in. De lekkage werd ’s nachts om half vier ontdekt.

De fabriek schakelde direct schoonmaakbedrijven in om de vervuiling te bestrijden. Met zuiginstallaties werd de olie uit het water gezogen, waarna de kade werd schoongemaakt. Milieu-instanties zoals het waterschap zijn van het incident op de hoogte gebracht.

Milieucoördinator Kees Hack van de suikerfabriek spreekt van een kleine vervuiling. Op het water van de Dintel dreef gisterochtend inderdaad nog maar hier en daar een olielaagje, het overgrote deel van de verontreiniging was toen al opgeruimd. Op de kade waren schoonmakers nog druk bezig de oliedrab weg te scheppen. De lekkage is een gevolg van een eerder genomen besluit om de drooginstallatie waarmee de pulp die vrijkomt bij de verwerking van de bieten te drogen, niet langer op olie te stoken, maar vanaf volgend jaar op gas.

De stookolie werd daarom gisternacht overgepompt van een 2500 kuub grote tank in een veel kleinere. „Dat deden we omdat de olie die we anders volgend jaar toch niet meer kunnen gebruiken, nu nog goed bij andere onderdelen van het productieproces van pas komt“, vertelt productiemanager Johan Dijkstra.

Overigens loopt de bietencampagne deze week op zijn eind. De bieten bleken dit keer veel suiker te bevatten. Dijkstra hoopt en verwacht stilletjes al dat de suikeropbrengst dit jaar een record zal opleveren.

(Bron: 'BN/De Stem')

December 2004


BST-Dintelsas b.v. - Sasdijk 18 - 4671 RN - Dintelsas - tel: 0167-52 80 23 - bst@worldonline.nl