BST-Dintelsas b.v. - Sasdijk 18 - 4671 RN - Dintelsas - tel: 0167-52 80 23 - bst@worldonline.nl

'Skimmer gaat strijd aan met blauwalg'

Dinsdag 24 augustus 2004 - OOLTGENSPLAAT – Geef je een demonstratie om te laten zien hoe je op eenvoudige wijze blauwalg uit het water kunt halen, is er bijna geen blauwalg te vinden. Het zat bergingsbedrijf BST-Dintelsas uit Dinteloord gisteren niet mee.

Het bedrijf uit Dinteloord heeft samen met het Haarlemse bedrijf Absorbit een mogelijke oplossing gevonden voor de overlast van blauwalg. Met speciale borstels kan de blauwalg van de oppervlakte van het water worden gehaald.

Gisteren was er een demonstratie van het apparaat, dat met een mooi woord skimmer heet. Rijkswaterstaat, provincie, gemeenten en waterschappen waren uitgenodigd een kijkje te komen nemen bij de Krammersluizen. „Normaal gesproken liggen bij de sluizen kilometerslange velden blauwalg“, zegt R. van der Zee van DST-Dintelsas. „Het is vreemd dat we nu naar blauwalg moeten zoeken.“

Dan maar varen naar de Galatheese haven vlakbij Ooltgensplaat. „Daar lag de haven afgelopen zondag nog vol met blauwalg.“ Ook die laag is nu bijna helemaal weg. Maar in de hoek van de haven ligt nog wat blauwalgendrap. De skimmer wordt er op afgestuurd. Veel van de genodigden hebben het inmiddels laten afweten. Wel zijn de Steenbergse wethouders M. Lambers en J. van der Ploeg van de partij. Bij het sluisje van Benedensas zijn regelmatig problemen met blauwalg.

„We willen goed op de hoogte blijven van de ontwikkelingen“, zegt Lambers. Maar volgens de wethouder moet er naar veel facetten worden gekeken. „Want als de blauwalg uit het water wordt gehaald, is het dan gft-afval of niet? De algen scheiden toxische stoffen uit. Als dat valt onder chemisch afval, dan is het afvoeren gecompliceerder. Zijn de kosten dan voor de gemeente?“, vraagt de wethouder zich af.

Ondertussen wordt de skimmer te water gelaten door een kraan die op een duwboot staat. Er komt veel personeel en materieel aan te pas om het kleine apparaat aan het werk te krijgen. De skimmer moet naar het uiterste hoekje van de haven gesleept worden en dat valt niet mee. Een bewoner van Ooltgensplaat waagt zich op het kleine apparaat om er een touw aan vast te knopen.

De skimmer ziet er uit als een een soort catamaran maar dan op schaalmodel. Tussen de twee drijvers lopen twee bortsels als een soort lopende band door het water. Het is de bedoeling dat de blauwalg zich hecht aan de borstels. De borstels transporteren de alg dan uit het water en dumpen het in een big bag. „M aar de laag blauwalg moet minimaal een centimeter dik zijn“, zegt Van der Zee van DST. „Alg is moeilijk vast te pakken. Als het langer ligt dan koekt het vast. Het lijkt dan makkelijker te pakken maar nog glibbert het door je vingers heen. Ook een vergiet helpt niet. Met de borstels werkt het wel, maar dan moet er een redelijk dikke laag blauwalg liggen.“

A. van der Wees van Rijkswaterstaat vindt het idee van de skimmer aardig. „Maar we moeten niet de illusie hebben dat Rijkswaterstaat twintigduizend vandie apparaten gaat kopen om het hele Volkerak mee schoon te maken.“ Lokaal kan het wel nuttig zijn denkt Van der Wees. „Met name in de havens van Dintelmond, Oude Tonge, Tholen en Benedensas, is regelmatig overlast van blauwalg. Daar zou je het apparaat misschien kunnen gebruiken.“

Augustus 2004


BST-Dintelsas b.v. - Sasdijk 18 - 4671 RN - Dintelsas - tel: 0167-52 80 23 - bst@worldonline.nl