BST-Dintelsas b.v. - Sasdijk 18 - 4671 RN - Dintelsas - tel: 0167-52 80 23 - bst@worldonline.nl


'Ballonnendoop nieuwe pont'
Beeldmateriaal: BN De Stem


Door: Iris van den Berg.

Veerpont tussen Brabant en Zuid-Holland in gebruik. Waterpoort biedt ruimte aan tachtig man.

MOERDIJK/DINTELOORD – De nieuwe pont die tussen West-Brabant en Goerree-Overflakkee gaat varen, is gisteren gedoopt en meteen in gebruik genomen voor een proefrondje. Bij de doop van het schipWaterpoort komt echter geen fles champagne te pas. „Dat is in 1897 al gebeurd”, zegt exploitant Reinier van der Zee. In plaats daarvan worden, vanuit een visnet, ballonnen vanaf de boot de lucht in gelaten. Dit leidt tot grote hilariteit onder het publiek als het visnet een aantal keer aan het jasje van Van der Zee vastzit en uiteindelijk losgesneden moet worden met een zakmes.

Het pontje verbindt Brabant en Zuid-Holland en vaart van Dintelmond/Dintelsas - Ooltgensplaat - Galathese Haven naar Benedensas en maakt het vierkantje naar Dintelmond/Dintelsas com­pleet. Op de pont is capaciteit voor tachtig man. Een rondje kost 20 euro en ieder ‘deelstukje’ van de route 5 euro. Wie een fiets mee de pont opneemt betaalt een euro extra.

De boot werd eerst in de Biesbosch als veerpont gebruikt. Van der Zee: „Ik dacht; wat ze daar kunnen, doen we hier beter. We hebben er met man en macht aan gewerkt om Waterpoort op tijd opgeknapt te krijgen. Het is een mooi resultaat geworden.”

Petra Lepolder, wethouder van de gemeente Steenbergen, is trots op Waterpoort. Volgens haar maakt de pont het aantrekkelijk om rond het Volkerak te fietsen. „Het pontje kan worden gebruikt door wandelaars en fietsers of door toe­risten die bijvoorbeeld een soort kleine cruise willen maken. Op dezelfde ronde als die van het pontje ligt een fietsroute, deze is 72 kilometer lang. Mensen kunnen er natuurlijk voor kiezen om die gehele route te fietsen, maar ze kunnen ook delen per boot en delen per fiets afleggen. Ook ben je met het pontje een stuk sneller in plaatsen aan de andere kant van het water dan met de auto.”

Na de ballonnendoop van Waterpont is het tijd voor een proefvaart. Na het druilerige, stormachtige weer van de afgelopen week werden de strakblauwe lucht en de stralende zon erg gewaardeerd. Als het wel geregend had, was dat ook geen groot probleem geweest. Het pontje beschikt namelijk over een heuse bar aan boord. Achterin de kajuit zit een trappetje naar beneden. ‘Pas op, nat’, hangt erboven. Het verfwerk was het laatste wat aan de pont moest gebeuren voor hij te water ging.

Eenmaal onderaan het trappetje loop je zo een bar in die iets weg heeft van een gezellig, donkerbruin café. Er staat een tap met een aantal hoge barkrukken eraan en tegen de wanden zijn bruine banken geplaatst.

Ook de kajuit bestaat uit een bruin, lederen interieur. De kapitein staat er aan het roer van het schip. Van der Zee, zelf ook schipper, neemt het even van hem over. Een passagier kijkt de kapitein ongerust aan. „Ach, boem is ho”, lacht hij.

De pont is vanaf donderdag officieel in gebruik. De dag erna en op maandag 25 mei (tweede pinksterdag) vaart hij ook. Van 16 mei t/m 27 september vaart Waterpoort, buiten de genoemde feestdagen om, alleen op zaterdag en zondag. In juli en augustus vaart Waterpoort van woensdag t/m zondag.

De pont vaart twee keer per dag. Bij de gebiedsontwikkeling Waterpoort werkt de provincie Noord-Brabant samen met partijen rondom het Volkerak-Zoommeer binnen en buiten de provinciegrenzen. De samenwerking is tussen de zes gemeenten rond het Volkerak en Zoommeer, daarbij gesteund door de drie betrokken provincies, waterschap, terreinbeheerders, ZLTO, bedrijfsleven en onderwijs.

(Bron: 'BN De Stem')

Mei 2015


BST-Dintelsas b.v. - Sasdijk 18 - 4671 RN - Dintelsas - tel: 0167-52 80 23 - bst@worldonline.nl