BST-Dintelsas b.v. - Sasdijk 18 - 4671 RN - Dintelsas - tel: 0167-52 80 23 - bst@worldonline.nl


'Fiets mee op de ‘Waterpoort’
Beeldmateriaal: BN De Stem


Door: Wim van den Broek.

Reinier van der Zee voegt een nieuwe tak van sport aan zijn bergingsbedrijf toe: een veerboot voor ’t Volkerak.

DINTELOORD – Fietsers, wandelaars en ook waterliefhebbers kunnen vanaf Hemelvaartsdag hun hart ophalen. Vanaf die dag - 14 mei ­komt een nieuwe pontje in de vaart tussenWest-Brabant en Goeree-Overflakkee.

„Zeg maar gerust pont”, verbetert schipper Reinier van der Zee van het bergingsbedrijf Dintelsas. Hij is het die het idee van het samen­werkingsverbandWaterpoort han­den en voeten gaat geven. „Ik heb een oude rondvaartboot uit de Biesbosch op de kop weten te tik­ken, die zijn we nu helemaal aan het opknappen. Ze biedt plaats aan tachtig personen.”

Oud is in dit geval stokoud. De boot werd in 1897 gebouwd als zeilklipper, die ooit dienst deed als vrachtschip voor jeneverbran­derijen in Delfshaven. In de jaren twintig was het gedaan met het bevoorraden van jeneverstoke­rijen, de boot kwam in de wate­ren van de Biesbosch terecht.

Daar bleef het 18 meter lange schip in de vaart als fietsveer.

Van der Zee draagt graag zijn steentje bij aan de grootse recrea­tieplannen met het Volkerak. „Na­tuurlijk is het een gok. Er zijn eer­der veerboten hier op het water geweest als heen-en-weer. Daar zag ik geen heil in. Wel in een vaarroute met meerdere afmeer­plaatsen en in combinatie met fietsknooppunten op het land.”

Aan Waterpoort kleven flinke sub­sidies. Provincies, gemeeenten en waterschap investeren in de ge­biedsontwikkeling. In de termino­logie van het samenwerkingsver­band is dat: ‘het waterrijke gebied beter zichtbaar maken’. En ook: ‘land, water en bewoners weer be­ter verbinden’.

Van der Zee neemt dat verbinden letterlijk door de al totWaterpoort gedoopte veerboot in de vaart te brengen. „Zonder die subsidies redden we het niet om dagelijks twee keer de vaarroute af te leg­gen.”

Met man en macht is de voorbije weken gewerkt aan het opknap­pen en inrichten van de veerboot. Afgelopen weekeinde maakte de bemanning een proefvaart. Die tocht verliep overigens niet zon­der hindernissen. Bij het omke­ren in het Havenkanaal bij Oolt­gensplaat slibde de boot vast. Uit de eigen vloot van BTS Dintelsas moest reddingsboot De Hellegat er aan te pas komen om de pont weer vlot te trekken.

„En zo zijn er nog wel wat hob­bels te nemen”, zegt kapitein Van der Zee. „We hebben nog niet op alle locaties geschikte aan- en af­meersteigers. Zoals we de route nu hebben uitgestippeld kunnen we twee keer op een dag varen.”

Als alle havens meewerken, meert de boot aan bij Dintel­mond zowel aan Dinteloordse als Heijningse kant, bij Ooltgens­plaat, bij de Galathese haven (Sluishaven) en bij Benedensas.

Op- en afstappen kan op al deze plekken. Wie de hele tocht mee­vaart, is ongeveer 3,5 uur onder­weg.

In mei, juni en september vaart de fiets- en voetveer iedere zater­dag en zondag. In juli en augustus breidt de dienst zich uit: van woensdag tot en met zondag kan dan opgestapt worden. Bezoekers kunnen uiteraard hun fiets meenemen op het schip. Tij­dens de tocht kunnen passagiers iets drinken in een kleine bar op het schip.

(Bron: 'BN De Stem')

April 2015


BST-Dintelsas b.v. - Sasdijk 18 - 4671 RN - Dintelsas - tel: 0167-52 80 23 - bst@worldonline.nl