BST-Dintelsas b.v. - Sasdijk 18 - 4671 RN - Dintelsas - tel: 0167-52 80 23 - bst@worldonline.nl


'FURIE 4: Een oerdegelijk paradepaardje'
Beeldmateriaal: BN De Stem / BST


Door: Wim van den Broek.

Met zijn nieuwe blusboot, Furie 4, levert Reinier van der Zee de regio een waar blusmonster.

DINTELOORD – Bij de post zit een uitnodiging van de Veiligheids­regio Midden- en West-Brabant.

Om op 18 april aanwezig te zijn bij de officiële ingebruikname van de nieuwe blusboot De Furie 4 van Reinier van der Zee.

Vreemd, want nog geen jaar geleden leek het standbycontract met het blus-, redding- en bergingsbedrijf BST van Van der Zee verbroken te worden. De brandweer opteerde voor een eigen blusboot met Bergen op Zoom als ligplaats. „Het kan verkeren”, lacht de Dinteloordse schipper, die zijn levenswerk haast letterlijk in het water zag vallen. „Gelukkig zag de Veiligheidsregio bijtijds in dat een nieuwe boot geen kans van slagen had, veel te duur uitpakte en dat ook alle know-how verloren zou gaan."

Gewikt, gewogen en uiteindelijk te licht bevonden: precies waar de doorgewinterde zeeman altijd al voor waarschuwde.

Clustercommandant Berrie de Groot beaamt dat. „We hebben nog eens goed gekeken hoe de brandbestrijding te water al die jaren is verlopen. Conclusie was dat we geen oude schoenen moesten weggooien, in die zin dat BST wel naar een brandblusboot moest uitzien, die aan de huidige maatstaven voldoet.”

Dat liet Van der Zee zich geen twee keer zeggen. Bij de Amsterdamse havendienst lag een twaalf jaar oude patrouilleboot buiten gebruik. Hij moest er twee miljoen euro voor neertellen. Onder de voorwaarden dat het standbycontract voor de komende kwart eeuw gegarandeerd was, durfde de ervaren berger die investering te doen. „Een oerdegelijke, stalen boot. Nieuwbouw is veelal aluminium; daar komen wij de winters niet mee door.”

Op de kop van de werkhaven liggen de Furies 3 en 4 met de boegen naar elkaar. In alles is de nieuwe aanwinst groter, sterker en sneller. De Furie 4 is veel zwaarder, zes meter langer en anderhalve meter breder. Maar de meeste indruk maakt de bluscapaciteit.

De vier beweegbare blusmonitoren kunnen binnen één minuut 46.000 liter water over een brandend schip uitstorten. Acht keer zo veel als z’n kleine broertje.

„Gigantische waterkanons zijn het. Dat maakt deze boot tot het paradepaardje van de Zuid-Nederlandse wateren. De pk’s rijzen de pan uit. Op volle capaciteit verbruikt het schip liefst 1.000 liter diesel per uur. Reken maar uit.”

Van der Zee moest slechts op de bergingscapaciteit enige concessies doen. „De Furie 3 houden we achter de hand. Wie weet verplaatsen we hem nog wel eens naar Shell Moerdijk, dat graag een blusboot aan de kade houdt.” Op nieuwjaarsdag meerde de nieuwe trots van BST én de Veiligheidsregio aan op de kop van de werkhaven te Dintelsas. In drie maanden tijd richtte Van der Zee met zijn mensen en de brandweerlieden van Dinteloord en Willemstad de boot in. Wekelijks wordt nu door beide korpsen (26 mensen) op het Volkerak geoefend.

De eerste ervaringen zijn goed.

„Met warmtebeeldcamera’s kunnen we een calamiteit al van verre in beeld brengen. Er is een livestream verbinding met de officier van dienst aan de wal. Werkelijk alles hebben we aan boord.

Dat geeft de vrijwilligers een geweldige kick.” Eind goed, al goed voor Reinier van der Zee, die vergroeid is met de regionale wateren. Zaterdag mag hij de hoge heren van de Veiligheidsregio ontvangen en rondleiden, zodat ze met eigen ogen kunnen zien dat ín zee gaan met Van der Zee de enige juiste beslissing was.

(Bron: 'BN De Stem')

April 2015


BST-Dintelsas b.v. - Sasdijk 18 - 4671 RN - Dintelsas - tel: 0167-52 80 23 - bst@worldonline.nl